תוספת מלנכולית (פוסט ערב)

אני אעשה שקר בנפשי אם אגיד לכם שאני מדברת כאן באמונה שלמה ושמחת עשייה, או שאני באמת חושבת שמישהו שייקרא, אם יקרא, את הדברים שכתבתי בפוסט הקודם, או בכל פוסט, באמת ישתכנע במשהו, או יעשה מעשה. כלשהו. עם או בלי קשר. למעשה, אני די מדוכאת, ובאמת מנסה בכל כוחי להיאבק בייאוש. עכשיו, למשל, אני מפסידה בקרב הזה. מי יודע, אולי אנשים מתנהגים כאילו שאין עתיד למקום הזה באמת בגלל שאין עתיד למקום הזה. ואולי זה נבואה שמגשימה את עצמה שכבר אי אפשר לעצור. 

בכל זאת, במדינות אחרות לפעמים המצב די מחורבן, ועדיין, כשראש הממשלה נחשף בשקר, אנשים מבעירים את הרחובות. כשיש חשד לזיוף בחירות, אנשים עומדים בכפור ימים ארוכים. כשראש הממשלה מושחת, אנשים מחליפים אותו, אפילו לא ברוב גדול, או משתקים את המדינה ושולחים את הצבא לנקות את השחיתות. בכל העולם דברים זזים. לרוב לרע, אבל לפעמים גם לטוב. רק כאן אפילו מלחמה מיותרת ואווילית שחושפת כל כך הרבה ריקבון ומשיגה כל תוצאה הפוכה ממה שהתכוונה להשיג לא גורמת לאנשים ליותר מאשר מחיאות כפיים מנומסות בעצרת "א-פוליטית". והתפזרות שקטה. 

בכל דבר שבו נוגעים כאן, מגלים את הריקבון. כשאנחנו מגיעים לברלין ומגלים שהחדר שהזמנו הוא בדיוק כמו בברושור, אנחנו מופתעים. בכל מקום דופקים כאן את האזרח. בעירייה, ברשויות, בחברות הממשלתיות, בחברות הפרטיות, בבנקים, איפה לא (ואם כבר הזכרתי את הבנקים –  כשסטנלי פישר אומר שצריך תחרות – כאילו, תחרות, אחת מאבני היסוד של תיאוריית השוק החופשי הכי קפיטליסטית שיש – אנשי הבנקים קוראים לו בולשביק, והאזרחים שותקים). לקרוא כאן עיתון זה לחטוף שוק, כל יום. מעומק הבורות, מעומק האדישות, מעומק השנאה והגזענות. מעומק הרדידות. 

ואיפה התקווה? איפה הסוף של זה? ומאיפה בכלל מתחילים לתקן את זה? אני לא יודעת, בחיי שאני לא יודעת. אני הולכת ברחוב וחושבת לעצמי, האם ייתכן באמת שכל האנשים שהולכים מולי הם אנשים מתים מהלכים, שחיים במדינה מתה מהלכת? האם כל הרצון העז לשנות, לתקן, ליצור עתיד טוב יותר, מסתכם בניסיון להנשים גווייה? ואולי באמת האוננות הווירטואלית היא כל מה שנשאר לעשות כאן?

Is it?

(אתם חושבים אולי שזה סותר. אבל זה לא).

נמאס לי (פוסט בוקר)

אנשים אומרים כמה שנמאס להם מדיבורים ושהם רוצים לעשות משהו. ובינתיים, כל מה שעושים זה לדבר. לדבר, אמרתי? סליחה. לברבר. לאונן במילים. כל מיני דברים "מסעירים" את ביצת הבלוגוספירה העלובה הזאת מדי פעם, עולים למעלה כמו קיא ושוקעים בחזרה לקרקעית. דומה באופן מדהים לתקשורת הישראלית הממוסדת. דומה באופן מדהים לחברה הישראלית המנוונת. דומה באופן מדהים לפוליטיקה הישראלית המעוותת.

יש בידיים שלנו כאן כוח לא מבוטל – כאילו, האינטרנטס הזאתי – שמקל מאוד על ההתארגנות, על הפעולה המשותפת, שמאפשר שחרור מסויים מהמגבלות של התקשורת הממוסדת והפוליטיקה המעוותת. וכמו בשאר החברה המנוונת, אנחנו מפזרים אותו, מבזרים אותו, הופכים אותו לסקטוריאלי מדי, ג'נדריאלי מדי, מפלגתי מדי, מדברים על למה אי אפשר, על איך לא כדאי, על מי לא יעשה ואיך לא יעשה, עוסקים במי פחות מנומס ומי פחות יהיר ממי, מתחסדים, מצטדקים, טובלים את עצמנו במידה הגונה של מוסרנות ואינטלקטואליזם.

ולמה, בעצם? בגלל אגו? את מי מעניין עכשיו האגו? תסלחו לי שאני אומרת את זה, כל הנתונים מצביעים על זה שהמדינה הזאת בורחת לאזרחיה מהידיים. החור של התחת של הבלוגוספירה, איפה שהראש שלנו תקוע עכשיו, בהחלט מייצג את הניוון הכללי של החברה האזרחית בישראל, אבל זה לא סיבה, ואפילו לא תירוץ. לא הגיע הזמן להוציא ממנו את הראש ולהתחיל להזיז דברים קדימה, איך אומרים – וסליחה על הצרפתית – בשביל כולם, כולנו?

***

אני רק רוצה להדגיש – אני לא באה להטיף. אם אתם מעדיפים את חמימות החור של התחת של הבלוגוספירה, את האסקפיזם והאוננות, זה כמובן עניינכם הפרטי. וזכותכם המלאה. אני גם לא מעוניינת לעמוד בראש, לצעוק "אחרי", או לשים את עצמי באיזשהו מרכז. אין לי לא את היכולת ולא את הכישורים והקשרים הדרושים לכך. אבל באמת נמאס לי. יש לנו אופציה לשנות, אבל היא יכולה להתקיים רק במסגרת עבודה משותפת של אנשים שווים, לא מונאדות סגורות של אגואים שנלחמים זה בזה.

ואני לא רואה שום דבר חתרני ברצון לשקם, לבנות מחדש, לרפא אם תרצו את החברה החולה שלנו, את המדינה החולה שלנו – שתחילתו חייבת להיות בביקורת. אני קוראת את מה שהולך כאן מסביב, ולא מאמינה. במה אנחנו מתעסקים? בשאלות שנטחנו ומוצו כבר אלף אלפי פעמים? כמה פעמים ננסה להמציא את הגלגל מחדש לפני שננסה לחבר לו מנוע?

***

ועכשיו לתכל'ס – מה אני חושבת שאפשר לעשות? ובכן, יש כמה אפשרויות מרכזיות, ולא חסרים בינינו בעלי יכולת שמסוגלים להרים, להזיז ולהניע אותן.

באופן כללי, הייתי הולכת על ה-code words שמאוד חמות בעולם היום, ושיש להם סוג של ביטוי בארץ שאפשר למנף. "חברה אזרחית". Civil society. ארגונים לא ממשלתיים (NGO). ה"מגזר השלישי". בכל רחבי העולם יש תכונה רבה בתחום הזה.

יש כמה בולטים שפועלים בתחומים מסויימים, ומעוררים הדים בתקשורת הבינלאומית, כמו TI (שחיתות), Global Witness (נושא יהלומי הדמים ו"תהליך קימברלי" קשור אליהם באופן מיוחד, אבל הם לא עוסקים רק בזה), ואחד שחביב עלי במיוחד, אם כי אני לא ממש יודעת עד כמה הוא מוכר בעולם, שנקרא Dropping Knowledge. ויש את סורוס וה"חברה הפתוחה" שלו.

יש כמה מקומיים שאפילו יש להם שר בממשלה (כמו בבריטניה), יש רחבים יותר שעובדים עם הנציבות האירופית או מדינות ארה"ב, יש כמה שמתמקדים בפעילות גלובלית יותר ומקבלים ייצוג של יועץ באו"ם. יש כאלו שעוסקים בהעלאת מודעות לנושא זה או אחר. יש כאלו שעוסקים בארגון של פעילויות פילנתרופיה, סיוע והתנדבות. יש רבים שפועלים באופן מקומי תוך כדי שיתוף פעולה עם ארגוני גג גדולים יותר וגלובליים יותר. בקיצור, התחום רוחש בפעילות, שאפשר ללמוד ממנה.

***

בארץ, לפי מה שראיתי ממחקר בסיסי ביותר, התחום מתחלק לפעילות סקטוריאלית (ארגונים רבים אינספור) ולפעילות אקדמית, כמו למשל מכון ון-ליר, מרכז אדוה או המרכז לחקר המגזר השלישי באוניברסיטת בן-גוריון. לא ראיתי ארגון גג אחד שמאגד את כל הפעילויות בתחום. באלו שקוראים לעצמם ארגוני "חברה אזרחית" נטו, כמו זה, לא ראיתי בשום מקום סעיף של "קמפיינים פעילים".

אין שום סיבה שכל הפעילות מהסוג הזה בישראל לא תתרכז תחת גג אחד, שיעניק לה כוח הרבה יותר גדול, ויהפוך לגורם שיש לו מספיק משמעות ונוכחות כדי להיות שותף, בין אם בתור גוף שחייבים להתייעץ איתו ובין אם כ"משרד" בממשלה, ישיר בתהליך קבלת ההחלטות.

אפשר להתחיל בזה על ידי שמישהו שמסוגל לכך יארגן איזשהו פורום (וירטואלי זה פחות טוב במקרה הזה), כמו ה"פורום החברתי העולמי" (שנוצר בתגובה לפורום הכלכלי העולמי), אבל ברמה הלוקלית, שיפגיש בין כולם ויתמקד בסדנאות עבודה לניסוח של מטרת-על משותפת ותחומי פעילות שונים, אופן הצגתם כלפי חוץ, ביסוסם בפועל ומינופם באמצעות הרשת.

***

סיפרו לנו מספיק שנים את הסיפור הפיקטיבי הזה שבגלל המצב הביטחוני אנחנו לא רק רשאים, אלא גם צריכים, להזניח את כל השאר. ברור היום שרוב העניין הזה נעשה כדי לגזור קופונים על חשבוננו, בין אם מדובר בקופונים שגזרו גורמים במערכת הביטחון עצמה, במערכת הפוליטית או בכל מערכת ממסדית אחרת כאן. והם גזרו, והם ממשיכים לגזור. אם זה יימשך כך, "בגלל המצב הביטחוני" נשמיד את עצמנו מבפנים, ואנחנו לא כל כך רחוקים משם. אז באמת, אולי די?